27 apr. 2010

Pohjoismainen taidekoulu

Pohjoismainen taidekoulu on kaksivuotinen, taiteen korkeakouluopintoihin valmentava oppilaitos Kokkolassa. Koulutuksella pyritään vahvistamaan opiskelijan taiteellisia valmiuksia ja parantamaan tämän mahdollisuuksia jatko-opintoihin esimerkiksi taideakatemioissa sekä muotoilu- ja artesaanikoulutuksissa. Koulu tarjoaa mahdollisuuden opiskella vielä kolmannen, täydentävän vuoden.

Pohjoismaisessa taidekoulussa opiskelu on päätoimista ja koostuu pääasiassa vierailevien opettajien kurssimuotoisista, noin parin viikon mittaisista, opetusjaksoista. Opinnoissa painotetaan myös itsenäistä ja omatoimista työskentelyä. Opinnoissa menestyminen vaatii itsekuria ja kykyä motivoitua itsenäiseen työskentelyyn. Kurssit ovat oppilaille pakollisia. Koululta on mahdollisuus saada oma ateljeetila. Vierailevat opettajat ja koulun taiteellinen johto tekevät ateljeekäyntejä opetuksen lomassa. Lukuvuoden aikana teemme kaksi opintovierailua: yhden johonkin kansainväliseen taidekeskukseen ja toisen Helsinkiin. Opetus tapahtuu pääasiassa ruotsiksi, osittain myös suomeksi ja englanniksi.

Pohjoismainen taidekoulu perustettiin vuonna 1984. Ruotsalainen taidepersoona ja pohjoismaisuuden puolestapuhuja Tage Martin Hörling halusi tuoda korkeakouluopintoihin valmentavan taideoppilaitoksen taidekeskusten periferiaan, Pohjanmaalle, Kokkolaan. Koulu pyrki alusta asti tarjoamaan mahdollisimman monipuolista taideaineiden opetusta. Siihen aikaan ainutlaatuinen, vieraileviin taitelijaopettajiin toimintansa perustava taidekoulu saavutti nopeasti hyvän maineen nuorten pohjoismaisten taiteilijoiden keskuudessa, jo senkin vuoksi, että Pohjoismainen taidekoulu oli lähes varma väylä taidekorkeakoulupaikoille. Perustamisestaan lähtien koulu on säilyttänyt vahvan pohjoismaisen profiilinsa niin oppilas- kuin opettajakunnassa.

Koulun alkuaikoina keskityttiin piirtämiseen, maalaamiseen, kuvanveistoon ja grafiikkaan. Opetuksen painopiste oli mallipiirustuksessa. Taidekentän muuttuessa ja uusien medioiden vallatessa alaa opetukseen on lisätty esimerkiksi installaatiota, videotaidetta ja performanssia.

Koulun asema riippumattomana taidekouluna takaa opetuksen joustavuuden ja takaa oppilaille mahdollisuuden täydelliseen keskittymiseen – olemmehan taidekoulu, jossa opetetaan ainoastaan taidetta. Lyhyet, kurssimuotoiset opetusjaksot ja vaihtuva opettajakunta tarjoavat opiskelijoille mahdollisimman laajan kosketuksen taidekenttään. Opettajamme ovat aktiivisia taiteilijoita, mikä takaa oppilaille suoran kosketuksen kansainvälisen nykytaiteen alati muuttuvaan kenttään.

Esimerkkejä opettajista jotka ovat opettaneet Pohjoismaisella taidekoululla:

Jaakko Niemelä (FI), Halldor Ulfarsson, (IS), Roi Vaara (FI), Lisa W Carlson (SE), Jyrkki Riekki (FI), Harri Monni(SE/FI), Anders Tomren(NO), Gun Holmström (FI), Serena Giordano (IT), Petri Hytönen (FI), Karin Laaja (SE), Tea Mäkipää (FI), Hanne Ravn Hermansen (DK), Mikael Åberg (SE), Hannu Väisänen (FI), Simon Goldin (SE), Jakob Senneby (SE), Tiina Mielonen (FI), Jukka Korkeila (FI), Klara Kristalova (SE), Anne Rolfsen (NO), Rebecca Burkhalter (SE), Stefan Bremer (FI), Arni Gudmundsson (IS), Johan Gustavsson (HOL/SE), Hilmar Fredriksen (NO), Irma Optimist (FI), Jan-Kenneth Weckman (FI), Charlotte Wallentin (SE), Ásdis Gunnarsdottir (IS), Anna Retulainen (FI), Marko Vukola (FI), Claus Carstensen (DK), Stig Arne Vaara (NO), Hanne Ivars (FI), Susanna Slöör (SE), Pia Lindman (FI), Anna Carlsson (SE), Irina Zatulowskava (RU), Teemu Mäki (FI), Karin Mamma Andersson (SE), Jan-Erik Andersson (FI), Ernst Billgren (SE), Pekka Nevalainen (FI), Nina Roos (FI), Caroline Pipping (SE), Tom Sandqvist (SE), Robert Lucander (FI), Denise Ziegler (FI), Jan-Erik Lundström (SE), Janne Räisänen (FI), Ann Edholm (SE), Outi Heiskanen (FI), Sigurdur Gudmundsson (IS), Silja Rantanen(FI), Sven-Olof Wallenstein (SE), Gertrud Sandqvist (SE), Mika Hannula (FI), Mårten Castenfors (SE), Peter Köhler (SE), ......

Koulun rehtorit ja pääopettajat:

Tage Martin Hörling, rehtori 1984 – 87
Jim Wichmann, pääopettaja 1985 – 87