5 mars 2012

Nordiska konstskolan invaderade Pärnu

Det var i januari som vi fick höra om is- och snöworkshopen som skulle hållas i Pärnu i början på februari. Det var många som ville delta i workshopen men lotten föll på oss tre lyckliga: Saara Suominen, Mira Roivainen och Kahlid Imran. Söndagen 5.2 reste vi till Estland.
Snö och isworkshopen arrangerades i Pärnu under tiden 6 - 11.2.2012, en vecka innan själva isfestivalen. Tanken var att arkirekt-, bildkonst och ingenjörsstuderande från samtliga nordiska länder skulle delta i workshopen, men sist och slutligen var vi de enda utländska deltagarna. De andra hade inte haft möjlighet att resa på så kort varsel. Alla övriga workshopdeltagare var estlänningar.
Vårt jobb var att bygga konstruktioner och hus till isfestivalen av is och snö. Byggnaderna uppfördes i den vackra parken Valliskär. Vi delades upp i grupper om 4-5 personer och varje grupp fick i uppgift att uppföra en byggnad av is och snö. Vi skulle bygga en isbar, en handarbetsaffär, ett slott och en sagostuga för barn. Byggnaderna var planerade att bilda en gata, längs vilken man kunde gå.
Vi jobbade dagligen kl. 10 - 17. Saara och Khalid jobbade med slottet, som var den mest arbetsdryga konstruktionen. Mira jobbade med sagostugan. Vi vistades utomhus hela tiden och frös ibland. Arbetet var fysiskt betydligt mera påfrestande än vad man kunnat föreställa sej. Vi måste bära tunga ämbare full amed vatten, såga snö och bära block. Därför var det trevligt att arrangörerna ordnat med avkopplande kvällsprogram för oss, bland annat besökte vi en fin spa anläggning. Också vårt hotell hade en egen spa avdelning där vi kunde koppla av efter de tunga dagarna.
Workshopen var definitivt en rolig upplevelse! Ingen av oss hade tidigare jobbat med snö eller is. Nåh, kanske som småbarn men inte sedan dess. Vi lärde oss att hantera snö och is som byggmaterial och lärde oss om snöns egenskaper. Vi lärde oss också mycket nyttigt om isforskning. Naturligtvis bekantade vi oss med nya människor och fick med oss enastående erfarenheter!