31 aug. 2012

Konstnärliga ledaren i VISU-galleriet 

Nordiska konstskolans konstnärliga ledare Karin Lindh från Stockholm ställer ut i galleri VISU under september månad. Hennes utställning öppnar också galleriets höstsäsong.

La Croisette
Sol, jord och hav strålar ut från bokstäverna C och D i La Croisette (det lilla korset). På galleri Visu visas en serie moderna kyrkfönster. De gotiska katedralerna smyckades med fönster i färgat glas, vilket var en oerhörd modernitet. Det gudomliga ljuset flödade in, sammanfogade i kaskader av färg, mönster och bilder. Att drabbas av dess skönhet var en spirituell akt. De fönster som visas i utställningen är i verkligheten mycket små, små nog att rymmas i en handväska, men kan ändå likt katedralen skänka lindring och visa vägen. Ett löfte om en annan, möjlig värld som kan bli din.
Utställningen La Croisette kom till under en arbetsvistelse i Paris med både Notre Dame och Damernas paradis inom promenadavstånd. Varuhuset Le Bon Marché som stod modell för Damernas Paradis i Zolas roman var det första templet av sitt slag och har sedan dess erbjudit en ny slags extas, tröst och vägledning.
Karin Lindhs konstnärliga arbete kretsar kring varufetischism och dagens begärskultur. Utifrån perspektivet kapitalismen som religion undersöker hon dess tempel, riter och reliker; butiken, shoppingen och varan. 

Vernissage torsdag 6.9 kl. 18
Utställningen öppen 7.9 - 12.10.
Galleri VISU, Borgmästaregatan 2, Karleby