14 sep. 2012

Konstskolan deltar i Handelns och kulturens natt

Nordiska konstskolan deltar i Handelns och kulturens natt i Karleby fredagen den 14 september. Eventet arrangeras av Karleby stad och handelsmännen i centrum. En grupp elever har under den gångna veckan jobbat tillsammans med den danska konstnären Jesper Aabille i en workshop kring social konst i urbana miljöer, en ny typ av samfundskonst.

Tanken med konstverken som visas är att de ska smälta in i sin omgivning samtidigt som de ska roa åskådaren och eventuellt också vara till nytta för sin publik.
S.M. Khalid Imran, Oliver Lehtinen, Miika Luhti, Björn Lönnroth och Joonatan Wargh heter eleverna som ställer ut sina arbeten i fredagnatten. Man kan råka på en blomsteräng, en parkeringsplats för leksaksbilar, parkregler,  ögon och serieteckningar. Verkens placering framgår av en specialtillverkad karta. Jesper och eleverna bjuder in publiken till en liten upplevelseresa i stadskärnan. Verken finns utställda åtminstone över veckoslutet.

Också VISU-galleriet på Borgmästaregatan håller öppet till kl. 22 på fredag. Den aktuella utställningen är Karin Lindhs La Croisette. I samma kvarter håller också en konstnär öppna dörrar i sin atelje och längs Storgatan kan man besöka bl a Pieni Vinttipuoti (Lilla vindsbutiken) som bjuder på livfull grafik.