21 jan. 2013

Fredrik Lindqvist i galleri GRO

Vår gästlärare, bildkonstnär Fredrik Lindqvist visar utställningen ”Erzähl mir eine Geschichte” träsnitt på tyg, vid galleri Gro, Campus Allegro, Runebergsgatan 10  i Jakobstad under tiden 25.1 – 3.3.2013. Fredrik Lindqvist är konstgrafiker och jobbar huvudsakligen med träsnitt. I sina bilder använder han utklippta delar ur pop-tidningar, reklam och djurböcker som förlagor.  De utklippta delarna klistras ihop till ett collage och tecknas därefter av på träplattor. Därefter trycker han  träsnitten på enfärgade eller kraftigt mönstrade tyger. Efter att alla trycken är färdiga sys de ihop med en grov svart tråd till ett enhetligt verk. 


Resultatet blir färgstarka bilder i stort format, fulla av galet attraktiva bildkombinationer, eftersom de detaljrika verken består av många bilder i en och samma bild. 


Bilderna beskriver det stressiga och högt uppskruvade tempot i dagens samhälle. Det ständiga bildflödet, som bland annat förekommer när man ”kör kanalslalom” på teven eller surfar på internet, gör sig påmint. I bilderna blandas humor med bitande allvar. Den medeltida trycktekniken möter moderna inslag från världen av idag. En tidskrasch uppstår.


Bildkonstnären Fredrik Lindqvist föddes i Kristianstad 1968 och har studerat konst bl.a vid Konsthögskolan i Umeå och Konstakademin i Düsseldorf i Tyskland. Numera bor och verkar han i Ingolstadt, nära München i Tyskland. Vernissage to 24.1 kl 18.00


Utställningen är producerad av Nordiska konstskolan i samarbete med Galleri Gro. 
http://www.fredrik-lindqvist.com/