6 nov. 2015

ARTIST TALK av Amanda Billberg tisdagen den 10.11 kl 18


Amanda Billberg är just nu aktuell konstnär vid Drake Arts Centre, konstnärsresidenset i Karleby. Amanda Billberg arbetar som frilansande koreograf, dansare och scenkonstnär. Sedan ett år tillbaka är hon bosatt i Umeå i Västerbotten i Sverige. I sitt koreografiska arbete tillämpar och experimenterat hon med olika improvisatoriska metoder bland annat genom konstruerade av tydliga ramverk, strukturer att förhålla sig till och agera inom. Hon intresserar sig för ett artistiskt undersökande  kring praktiska redskap vad det gäller duration och repetition som sceniska performativa metoder.  I sitt arbete strävar hon direkt eller indirekt efter att utforska genus, sociala normer och identitet och att engagera människans kreativa medvetande.
Amanda har examen från en treårig yrkes-dansar utbildning på Iwanson International School of Contemporary dance i München 2006-2009. Amanda är även del av det fria teaterkompaniet Teatermaskinen (Riddarhyttan) samt initiativtagare till och konstnärlig ledare för enheten Dansmaskinen på samma teater. Amanda har presenterat verk på scener i Tyskland och Sverige.
Under sitt residens tid arbetar hon med att vidareutveckla ett tidigare soloverk och en presentation av arbetet med soloverket kommer att ske i slutskedet av residens tiden.
Amanda kommer också att hålla workshops för elever i svenskspråkiga skolor under "Strålande"-festivalen i Karleby, detta som en del av projektet "Konstnär på uppdrag" som planerats av Centret för konstfrämjande i samarbete med Karleby stad och Drake Arts Center.
Under sitt Artist talk kommer Amanda att berätta mera om sitt arbete och hålla en kortare prova-på workshop i rörelsebaserad improvisation (ínga förkunskaper krävs).