Om NKS

GÄSTLÄRARE

Våra lärare är alla professionella bildkonstnärer och många undervisar även på konsthögskolor och akademier.  I och med att alla våra lärare är yrkesverksamma konstnärer, får de studerande automatiskt många goda kontakter och en värdefull inblick i samtidskonstfältet.Under åren har Nordiska konstskolan gästats av över 450 gästkonstnärer och föreläsare från hela världen, och många av våra mest kända nordiska samtidskonstnärer har undervisat vid skolan. Aktuella gästlärares hemsidor hittar du under rubriken länkar.

Markus Oberndorfer med studeranden

Exempel på lärare som undervisat vid Nordiska Konstskolan:

Vesa-Pekka Rannikko (FI), Katarina Löfström (SE), Jukka Korkeila (FI), Leif Elggren (SE), Jaakko Niemelä (FI), Adriel van Drimmelen (USA/NL), Fredrik Lindqvist (SE/DE), Klara Kristalova (SE), Markus Kåhre (FI), Roi Vaara (FI), Kati Immonen (FI), Markus Oberndorfer (AUS), Berit Talpsepp-Jaanisoo (EST), Daniel Diaz (SE), Maria Bajt (SE/ D), Axel Straschnoy (ARG/ FI), Sonia Hedstrand (SE), Steingrimur Eyfjord (ISL), Lisa W Carlson (SE), Jyrkki Riekki (FI), Osk Vilhjalmsdottir (ISL), Haldor Ulfarson (IS), Hans Rosenström (FI), Harri Monni(SE/FI), Anders Tomren (NO), Gun Holmström (FI), Magdalena Dziurlikowska (SE), Cecilia Ömalm (SE),Serena Giordano (IT), Tiina Heiska (FI), Kristina Müntzing (SE), Petri Hytönen (FI), Karin Laaja (SE), Tea Mäkipää (FI), Hanne Ravn Hermansen (DK), Mikael Åberg (SE), Hannu Väisänen (FI), Simon Goldin (SE), Jakob Senneby (SE), Tiina Mielonen (FI), Marja-Leena Sillanpää (FI/ SE), Niklas Rydén (SE),  Anne Rolfsen (NO), Rebecca Burkhalter (SE), Stefan Bremer (FI), Jesper Aabille (DK), Thomas Saeverud (N), Arni Gudmundsson (IS), Johan Gustavsson (HOL/SE), Hilmar Fredriksen (NO), Pauliina Pietilä (FI/SE), Irma Optimist (FI), Jan-Kenneth Weckman (FI), Charlotte Wallentin (SE), John Court (ENG/ FI), Ásdis Gunnarsdottir (IS), Anna Retulainen (FI), Marko Vukola (FI), Claus Carstensen (DK), Stig Arne Vaara (NO), Susanna Slöör (SE), Pia Lindman (FI), Anna Carlsson (SE), Eeva-Leena Eklund (FI), Irina Zatulowskava (RU), Teemu Mäki (FI), Karin Mamma Andersson (SE), Jan-Erik Andersson (FI), Ernst Billgren (SE), Pekka Nevalainen (FI), Nina Roos (FI), Caroline Pipping (SE), Tom Sandqvist (SE), Robert Lucander (FI), Denise Ziegler (FI), Jan-Erik Lundström (SE), Janne Räisänen (FI), Ann Edholm (SE), Outi Heiskanen (FI), Sigurdur Gudmundsson (IS), Silja Rantanen(FI), Sven-Olof Wallenstein (SE), Gertrud Sandqvist (SE), Mika Hannula (FI), Mårten Castenfors (SE), Peter Köhler (SE), Tomas Nyqvist (FI), Alvaro Campo (ESP/ SE), Gaston Bertin (FR/ ESP), Ulrika Sparre (SE) ......

HISTORIA

Nordiska Konstskolan i Karleby grundades 1984 och en av de drivande krafterna bakom idén var Tage Martin Hörling, redan då aktiv inom nordiskt konstsamarbete. Grundtanken var att skapa en förberedande skola för konstnärliga högskolestudier, och där ge de studerande en så bred och varierad undervisning som möjligt. Det för den tiden unika systemet med gästande konstnärer som lärare, gav Nordiska Konstskolan rykte om sig som en skola med hög kvalitet och stor antagningsprocent till högre utbildning. Skolans profil har alltid varit starkt nordisk med många elever och lärare från hela Norden.

Rektorer och huvudlärare genom tiderna:

Tage Martin Hörling, rektor 1984 – 1987
Jim Wichmann, huvudlärare 1985 – 1987