Studeranden

De flesta studerande vid Nordiska konstskolan har av tradition kommit från de nordiska länderna Finland, Sverige och Norge. Skolans internationella atmosfär med gästlärare från hela Europa, skolans stora kontaktnät samt stadens aktiva konstnärsresidens har alltmera bidragit till att studeranden också från övriga världen lockas till skolan.

Nordiska konstskolan har haft studeranden från bl. a följande länder: Tyskland, Spanien, Slovenien, Holland, Japan, Argentina, Venezuela, Brasilien, Danmark, Färöarna, Island, Grönland, Bangladesh, USA och Canada.

Efter studierna vid Nordiska konstskolan söker sig de studerande vanligtvis vidare till högre konstutbildningar vid konstakademier och universitet, oftast med inriktning på fri konst, men även till utbildningar inom t. ex arkitektur, design, grafisk formgivning, illustration, film och foto. Våra studeranden har fortsatt sina studier vid bl. a följande konsthögskolor:

UNIVERSITÄT DER KUNSTE BERLIN
KONSTHÖGSKOLAN I BERGEN
TROMSØ ACADEMY OF CONTEMPORARY ART

Tidigare studerande blickat bakåt

Barbara Jazbec, Slovenien (NKS 2014-2016)

Mina studier vid Nordiska konstskolan var mycket givande. Jag studerade där i två år och lärde mig oerhört mycket. Alltifrån grundläggande saker som att spänna upp dukar och olika grafiska tekniker, till att editera video och ljud. Det bästa med skolan är att du får pröva på så många olika uttryck inom nutidskonsten. Du lär dig att utveckla din individuella konstnärlighet och får hantera både positiv och negativ kritik kring ditt konstnärliga arbete. Studierna hjälper dig att fokusera och hitta dina starka sidor. Under studierna fick jag många nya vänner och träffade en massa bra gästkonstnärer. Nu studerar jag bildkonst vid Tammerfors YH, på deras engelskspråkiga Media & Arts-program. Det jag lärde mig vid Nordiska konstskolan är nu till stor hjälp i mina fortsatta konststudier.

Martin Åhlin, Sverige (NKS 2014-2015)

Jag gick ett år på Nordiska konstskolan. Utbytet jag fick av skolans alla gästlärare gav mig en bättre förståelse för konstvärlden och ett större självförtroende att våga testa nya former av konstnärliga uttryck. Med hjälp av detta och handledning från skolans personal, som alla känns relevanta idag, kunde jag närma mig ett mer koncist förhållningssätt till min egen konstnärliga praktik. Tillgången till en egen ateljé och lättillgängliga verkstäder med bra utrustning, gjorde det också väldigt lätt för mig att utveckla min ansöknings-portfolio till konsthögskolan. Studierna vid Nordiska konstskolan betyder fortfarande väldigt mycket för mig och jag studerar nu vidare vid Umeå Konsthögskola.